EMPOWERING JOURNALISM
Anchete

Scandalul parcărilor „fantomă” din Sectorul 6: Primarul Ciucu, dat în vileag de dezvoltator

Avocații dezvoltatorului imobiliar au dezvăluit ce s-a întâmplat în culise. mart. 19, 2024 3 min

Scandalul parcărilor „fantomă” din Sectorul 6: Primarul Ciucu, dat în vileag de dezvoltator

Reading Time: 3 minutes

Avocații dezvoltatorului imobiliar care a ridicat complexul Regie Residence au transmis un răspuns oficial către DDS, în care îl contrazic pe primarul Ciprian Ciucu, în scandalul parcărilor fictive din Sectorul 6.

Casa de avocatură „Dobre, Tulei și asociații”, care reprezintă AAA Evolution Optimus – dezvoltatorul complexului Regie Residence din Grozăvești, a transmis că proiectul nu prevede parcări suprapuse tip „klaus” la suprafață.

O investigație Libertatea a arătat că în incinta complexului lipsesc peste 100 de parcări de suprafață, deși primăria a recepționat lucrarea „fără obiecții”.

Ulterior, primarul Ciprian Ciucu a afirmat că a dispus un control și că dezvăluirile ziariștilor „s-au adeverit”.

„Locurile de parcare în sistem klaus nu au mai fost găsite în totalitate la fața locului. De asemenea, nu mai erau repectate nici prevederile din autorizația de construire cu privire la procentul de spații verzi și numărul de arbori care ar fi trebuit plantați”, a subliniat Ciucu într-o postare pe Facebook.

Formularea „nu mai”, atent construită și repetată, induce ideea că la momentul recepției numărul de parcări ar fi fost cel corect. Tocmai de aceea primăria ar fi recepționat lucrările fără obiecții.

Ciucu a insistat pe sistemele klaus: „Această modalitate de acțiune a fost larg răspândită în București, sistemele de parcare klaus fiind de multe ori înlocuite cu apartamente”.

Concret, primarul și-a lăsat loc de interpretări. Despre care parcări vorbește: despre cele subterane, aflate în subsolul blocurilor, sau despre cele de suprafață, care ar fi trebuit să fie în curtea ansamblului rezidențial?

Investigația Libertatea era despre parcările de suprafață, din care lipseau peste 100. Ciucu nu a lămurit cum a făcut primăria recepția lor, ci a anunțat că a amendat dezvoltatorul cu 50.000 de lei și i-a pus în vedere ca în trei luni (90 de zile) „să readucă construcția la prevederile din autorizație”.

După 6 luni, curtea complexului Regie Residence arată la fel. Primarul nu ne-a mai răspuns la întrebări pe acest subiect. În schimb, ne-au dezvăluit avocații dezvoltatorului ce s-a întâmplat în culise: au fost „relocate” 150 de locuri de parcare pe o parcelă învecinată, închiriată după ce jurnaliștii au început investigația.

Parcări „relocate” după ce ziariștii au început investigația

Faza a doua a proiectului Regie Residence prevedea două clădiri de 11 etaje cu 580 de apartamente și aproape 6.800 mp de spații pentru birouri. La acestea corespundeau minimum 832 de locuri de parcare: 505 în parcări subterane și 327 la nivelul solului. Conform autorizațiilor, toate parcările de la suprafață sunt simple. Nu suprapuse, în sistem klaus.

În august 2023, la circa patru luni după ce jurnaliștii au demarat investigația în acest caz și au început să pună întrebări primăriei, dezvoltatorul a cerut „relocarea” a 150 de locuri de parcare pe o parcelă închiriată de la omul de afaceri Imad Kassas, susțin avocații.

Potrivit acestora, contractul de închiriere a fost încheiat în 11 august 2023, iar avizul Comisiei Tehnice de Circulație ar fi fost obținut pe 27 septembrie 2023.

Articolele despre parcările „fantomă” au apărut în Libertatea în intervalul 20-27 septembrie 2023, însă documentarea jurnaliștilor începuse cu aproape șase luni mai devreme.

Primăria recepționase fără obiecții lucrările în 4 august 2022 și 14 decembrie 2022. Nici primăria și nici dezvoltatorul nu au fost de acord să ne furnizeze copii de pe procesele-verbale de recepție.

Prezentăm mai jos, integral, răspunsurile avocaților dezvoltatorului la întrebările DDS.

20240313_DTA_AAA_Raspuns-Grosereanu

În octombrie 2023, reprezentanții primăriei susțineau că și la suprafață au fost prevăzute parcări klaus. Vedeți mai jos un scurt fragment de la întâlnirea cu cetățenii, preluat de pe CeRe – pagina de Facebook al Centrului de Resurse pentru participare publică.

  • Bogdan Groșereanu