Cîrstoiu – reversul medaliei de doctor
Reading Time: 3 minutesCum a fost înfrânt candidatul Alianței PSD-PNL la Primăria Capitalei în doar o lună de expunere publică. Conceptele-cheie din spatele comunicării.
Telenovela desemnării candidatului independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța PSD-PNL, nu s-a încheiat încă. Am notat însă câteva dintre strategiile de comunicare folosite și rezultatele lor.
În puținul timp rămas la dispoziție, Alianța nu trebuia decât să respecte rețeta clasică și să aleagă un personaj care să corespundă celor două criterii esențiale: 1. să aibă notorietate; 2. să aibă o imagine pozitivă.
L-au desemnat pe doctorul Cătălin Cîrstoiu, manager de mare spital. Omul are notorietate puțină, spre deloc. Rămânea de exploatat imaginea pozitivă a profesiei, iar echipa de campanie urma să lucreze la notorietate. Mașinăria de vot a partidelor din spatele lui ar fi urmat să-i asigure o victorie sigură, facilă.
Atuul candidatului a fost pierdut rapid, după primele anchete ale presei. Jurnaliștii de la Hotnews au dezvăluit cine este omul în doi pași simpli. Pasul 1: au arătat luxul în care trăiește un medic angajat la stat (case, mașini). Pasul 2: au arătat sursa averii nedeclarate – clinica privată.
Bunurile netrecute în declarația de avere nu sunt în sine o descoperire nouă. Mulți politicieni și le cumpără „pe firmă” ca să nu pară bogați în ochii electoratului. Dar ezitările personajului, neobișnuit să fie luat la întrebări, au avut efect maxim în mintea alegătorilor, producând concluzia logică: are ceva de ascuns!
Apoi, circuitul bolnavului în sistemul medical e deja cunoscut, s-au lovit de el mulți români: din pacient la stat cu asigurare medicală ajungi client la privat cu bani grei scoși din buzunar. Clasicul conflict de interese, în care medicii își agață pacienții de la stat pentru propriile clinici private, s-a activat imediat.
Ca imagine publică, medicul-salvator s-a transformat în medicul-exploatator.
Mulți au avut senzația că această candidatură i-a fost oferită lui Cîrstoiu ca un premiu, omul nefiind politician și neavând un proiect politic pentru Capitală. Numai că medalia și-a arătat rapid reversul, lăsându-l pe candidat în ofsaid.
După dezvăluiri, Cîrstoiu și staff-ul său aveau două opțiuni: 1. să răspundă prompt la acuzații, cu riscul de intra în jocul presei și a de a părea vulnerabil; 2. să aștepte ca valul să treacă și să se stingă de la sine. A ales neinspirat a doua variantă, amânând explicațiile trei săptămâni. A mărit astfel orizontul de așteptare al publicului și a sporit presiunea asupra sa și a liderilor Alianței.
Mai mult decât atât, a dezvăluit o trăsătură de caracter comună, din păcate, mai multor reprezentanți ai profesiei. Medicul-dumnezeu! Obișnuit să aibă viața pacienților pe mână și să fie privit într-un anumit fel, nu i-a plăcut noua postură. Nu s-a simțit deloc dator să ofere explicații muritorilor. A fost arogant și a răspuns presei ironic și în doi peri, convins că bisturiul e mai tare decât pixul.
Lipsit de puterea din sala de operație, medicul-dumnezeu și-a arătat limitele în arena publică.
Acțiunile menite să îi crească popularitatea, cum ar fi călătoria cu metroul, nu au avut efectul scontat. Ba chiar au întărâtat populația, care îl citește acum pe candidat în cheia presei. Doctorul Cîrstoiu a intrat în categoria politicienilor cu două fețe în doar o lună de expunere publică. Lumea acum se întreabă: cum să-i dai miliardele Bucureștiului pe mână?
„Candidatul în halat” pare acum doar un alt Sorin Oprescu, dar fără logoree. E mereu în defensivă, mereu reactiv. Nu face agenda comunicării și le dă mari bătăi de cap liderilor Alianței. Ei nu mai au timp de experimente. Dacă-l vor retrage pe Cîrstoiu, următorul candidat trebuie să fie de partid, cu notorietate, cu experiență politică și de comunicare publică.
Dar de unde să fie? De la PSD sau de la PNL?
Robert Negoiță nu e o soluție, iar sprijinirea lui Popescu Piedone are și ea un risc pe termen lung. PUSL ar putea intra în Parlament, pe post de balama sau „soluție imorală”, care să asigure majoritatea pentru guvernare. Dan Voiculescu, omul din spatele partidului, ar reveni astfel la butoane. În plus, Piedone poartă și povara Colectiv.
De partea cealaltă, liberalii nu au avut și nu au candidat, Sebastian Burduja fiind lipsit de charismă.
În aceste condiții, nu este exclus s-o revedem în cărți pe Gabriela Firea. Ciolacu a afirmat deja că nu e vinovată pentru „azilurile groazei”. Aflat cu spatele la zid și în pericol să deconteze un eventual eșec în Capitală, liderul PSD ar putea să riște cu Firea. Cu condiția ca aceasta să se îndepărteze de baroni și să promită că nu are pretenții la prezidențiale sau la șefia partidului.
În contextul de mai sus, liberalii l-ar putea susține din nou pe Nicușor Dan. Rămâne însă de văzut dacă-și vor asuma riscul să pună în pericol Alianța.
Bogdan Groșereanu
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.