EMPOWERING JOURNALISM
Anchete

Creierul afacerilor imobiliare tip „Nordis” de la Craiova a murit. Ce datorii lasă în urmă

oct. 17, 2024 2 min

Creierul afacerilor imobiliare tip „Nordis” de la Craiova a murit. Ce datorii lasă în urmă

Reading Time: 2 minutes

Omul de afaceri italian Vincenzo Ioele, mai cunoscut sub numele de “Emilio”, ar fi decedat pe 26 august în localitatea natală din Calabria (sudul Italiei), potrivit certificatului depus de avocat la una dintre instanțele craiovene.

El era judecat pentru înșelăciune cu proprietăți imobiliare, într-un dosar cu zeci de păgubiți și un prejudiciu de peste 1 milion de euro. Printre clienții italianului, se numără procurori DNA, judecători și oameni de afaceri cunoscuți

Emilio scăpase de controlul judiciar în iunie 2024, la a zecea încercare. 

Firmele prin care italianul a construit blocuri în Craiova sunt acum în faliment, cu datorii totale de circa 13 milioane de euro

Firmele controlate de Emilio și datoriile lor

  • Euro Universal Construcții SRL – 15,5 milioane lei
  • Arhi Prest Construct – 7,2 milioane lei
  • Grup International SRL – 20 milioane lei și 226.000 euro
  • Scinak Tor SRL (fost Constructii Mercurio) – 21,5 milioane lei

Afacerile imobiliare ale lui Ioele au intrat în impas la un moment dat, iar totul s-a transformat într-o schemă piramidală tip Ponzi sau “Caritas”. Sau “Nordis” – după recentul scandal imobiliar în care a fost implicată firma controlată de Vladimir Ciorbă, soțul deputatei PSD de Dolj Laura Vicol.

Reclamațiile și dosarele penale s-au adunat pe numele lui Emilio începând cu 2015 și au fost anchetate “in rem” de DIICOT Craiova în perioada 2016-2020

Abia în septembrie 2020, italianul a fost pus sub control judiciar și trimis în judecată pentru înșelăciune, prejudiciul fiind estimat la peste 1 milion de euro.

SCHEMA “EMILIO”

Italianul cerea avansuri pentru viitoarele apartamente. Ca să-și rezerve o locuință la preț de chilipir, clientul trebuia să achite un avans cât mai mare. Uneori se ajungea la 90% sau chiar 100% din valoarea locuinței. Unele apartamente (inexistente) erau precontractate către mai mulți clienți.

În cel puțin două cazuri, Ioele s-a asociat cu proprietarii de terenuri, urmând ca la final să le transfere acestora o parte din apartamentele construite – rețeta este uzuală în domeniul imobiliar. Numai că Emilio precontracta sau vindea toate apartamentele, iar proprietarul terenului de sub blocuri rămânea cu buza umflată.

Când firmele sale intrau în colaps, italianul le trecea pe numele unor angajați (șofer, paznic), iar el deținea o procură prin care avea acces la conturi.

Schemele lui Emilio nu ar fi reușit fără concursul unor notari publici, precum și al unor funcționari din instituțiile publice. Aceste legături nu au fost niciodată cercetate de justiție.

Singurul caz în care s-a probat că Emilio a mituit șefa de la Cadastru pentru intabularea unui bloc cu probleme a dus la condamnarea celor doi la muncă în folosul comunității. Ei aveau de optat între stivuirea cărților la biblioteca județeană “Aman” sau control bilete la teatrul de copii “Colibri”. 

Bogdan Groșereanu