Administrația Putin, jonglerii cu impozitele pe o clădire din București
Reading Time: 11 minutesMai multe surse consultate de jurnaliștii DDS susțin că Federația Rusă jonglează cu statutul unei clădiri comerciale din București pentru a nu plăti impozite. Rușii invocă statutul diplomatic al imobilului, închiriat pe milioane de euro pentru activități comerciale. Ce spune MAE.
În urmă cu 24 de ani, Federația Rusă și-a scos acte pe cea mai mare clădire comercială pe care o deține în București, în Piața Charles de Gaulle nr. 4-6.
Clădirea are o suprafață desfășurată de 5.500 de metri pătrați, iar terenul aferent măsoară peste 4.200 de metri pătrați.
Corpul principal a fost proiectat în anii 1930 de Marcel Iancu, unul dintre cei mai importanți arhitecți români ai secolului XX.
Trei arhitecți bucureșteni au realizat un studiu istoric și au vrut să claseze clădirea ca monument istoric, însă inițiativa nu s-a concretizat.
STUDIU-ISTORIC-BAZALTINÎn perioada interbelică, imobilul a fost sediul unei antreprize de construcții, iar în 1945 a intrat în proprietatea URSS.
Piața Jianu (Foto) a purtat numele Adolf Hitler, apoi I.V. Stalin. La începutul anilor ’50, dictatorul sovietic avea și o statuie amplasată la intrarea în Parcul Herăstrău. Piața s-a numit apoi Aviatorilor, apoi Charles de Gaulle
După dezintegrarea Uniunii Sovietice, clădirea a fost transferată în patrimoniul Administrației Prezidențiale a Federației Ruse. Actul a fost semnat în 1997 chiar de Vladimir Putin, care lucra pe vremea aceea la cancelaria președintelui Boris Elțîn.
După anul 2000, patrimoniul prezidențial din afara Rusiei a trecut în administrarea unei întreprinderi de stat – „FGUP Goszagransobstvennost”.
Tot atunci, Rusia și-a trecut pe numele său imobilul CDG. A făcut acest lucru prin Reprezentanța Comercială din România.
Rusia nu avea însă dreptul să preia singură această proprietate, spun experții în drept. Potrivit legilor internaționale, bunurile deținute în străinătate de URSS trebuia împărțite între Rusia și toate celelalte state succesoare, printre care și Ucraina.
Povestea succesiunii URSS, pe scurt
În 1991, 14 din cele 15 state membre au părăsit URSS – care a încetat oficial să existe. În noul context, Rusia s-a considerat urmașa de drept a Uniunii Sovietice.
În 1993, președintele Boris Elțîn a emis un decret prin care Federația Rusă s-a autodeclarat unică succesoare a URSS și moștenitoare a tuturor proprietăților pe care aceasta le deținea în străinătate.
Pentru a fi recunoscut internațional, decretul trebuia ratificat de fiecare stat care a făcut parte din URSS. Majoritatea republicilor l-au aprobat.
În 1994, Rusia a încheiat un tratat bilateral și cu Ucraina, însă documentul nu a fost ratificat de parlamentul de la Kiev. Problema moștenirii URSS a rămas astfel neclarificată între cele două țări.
În 2000, Rusia a trecut pe numele său la Cadastru clădirea CDG din București. A prezentat judecătorului de carte funciară decretul din 1993 al lui Elțîn.
Cum se făceau intabulările în Cartea Funciară
Mai multÎn 2001, România a scris în cartea funciară că nu recunoaște preluarea unilaterală a clădirii CDG de către Federația Rusă.
După ce și-a însușit clădirea care aparținuse URSS, Rusia a început să speculeze prevederile unei convenții internaționale pentru a nu plăti impozit pe teren și clădire, confirmă mai multe surse.
Concret este vorba despre Convenția de la Viena (1961) cu privire la relațiile diplomatice. Potrivit acesteia, misiunile diplomatice se bucură de anumite privilegii, printre care și cele de ordin fiscal, cum ar fi scutirea de impozitul pe teren și clădiri.
Condiția este ca localurile misiunii să nu fie folosite în alte scopuri decât pentru îndeplinirea funcțiilor misiunii, spune Convenția de la Viena (art. 23 și 41).
Rușii consideră că imobilul CDG are statut diplomatic și este scutit de impozit, deși clădirea este folosită în alte scopuri, comerciale. După 1990, s-a degradat permanent, fiind acoperită cu graffiti și locuită de persoane fără adăpost. Cu toate că era de nelocuit, a fost folosită ca sediu social pentru diverse firme și închiriată pe milioane de euro.
Intermediarul Federației Ruse pentru afacerile de aici era Boris Golovin, un fost ofițer GRU – serviciul militar de spionaj al armatei sovietice. Golovin este originar din Republica Moldova și are cetățenie română.
Cum se calculează impozitul pe terenuri și clădiri
Impozitul pe teren se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.
Impozitul pe clădiri datorat de persoanele juridice se stabilește în funcție de destinația acestora: pentru cele rezidențiale se aplică o cotă cuprinsă între 0,08% și 0,2% din valoarea impozabilă a clădirii; pentru cele nerezidențiale, cota aplicată este cuprinsă între 0,2% și 1,3% inclusiv din valoarea impozabilă a clădirii. Valoarea impozabilă se stabilește de un evaluator autorizat și se actualizează la fiecare trei ani.
În 2007, statul rus a închiriat clădirea către o firmă bulgară, iar aceasta către o societate românească. La pachet cu o vilă de pe Bulevardul Aviatorilor, proprietatea fusese evaluată la circa 20 de milioane de euro. Ulterior, contractul a fost reziliat și chiriașii au fost evacuați în urma unui proces la care rușii au fost reprezentați de fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica.
În 2016, clădirea a fost închiriată pe 10 ani către Global Energy Investment, societate fondată de către Boris Golovin și partenerul său în mai multe afaceri, Horia Constantin Bejan – fost director în Ministerul Industriilor.
La rândul ei, Global Energy a subînchiriat-o către Duma Imob Development – firmă care aparține lui George Iorgovan, fiul fostului senator PSD Antonie Iorgovan, considerat “părintele” primei Constituții postdecembriste.
Duma Imob a modernizat clădirea începând cu 2019, apoi a închiriat-o pe bucăți. Așa au ajuns aici Centrul Medical Regina Maria, o clinică stomatologică și birouri administrative pentru mai multe societăți. La parter, a fost deschis un bar cu terasă.
Cea mai mare suprafață (1.500 mp) a fost închiriată de Hitman International, care voia să deschidă aici un hotel de lux.
După renovarea clădirii, între Global Energy și Duma Imob a izbucnit un conflict juridic. Firma lui Golovin a denunțat unilateral contractul de subînchiriere și a cerut evacuarea din imobil a societății lui Iorgovan. Firmele care ocupau efectiv clădirea nu mai știau către cine să achite chiria: către Global sau către Duma?
După ce Rusia a invadat Ucraina, Boris Golovin s-a retras din firma Global Energy, locul lui fiind acum ocupat de omul de afaceri gălățean Dan Ciocea, patronul Hitman – firma care a amenajat un hotel în clădirea CDG.
Războiul judiciar dintre Global și Duma este în plină desfășurare
Mai multDuma avea de achitat către Global o chirie restantă de 240.000 de lei. A fost somată să facă plata, însă nu i s-a comunicat și contul în care să vireze banii. Global a cesionat creanța pe care o avea la Duma către Imob Consulting Holding. Noua firmă îl avea ca unic acționar pe Horia Constantin Bejan, care era partenerul de afaceri al lui Boris Golovin și deținea jumătate din Global. Duma a refuzat să achite datoria în contul noii firme, pe motiv că ar încălca legea de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.
Global a deschis un nou cont, la Libra Internet Bank. A cerut celor de la Duma să plătească datoria acolo. Fiind refuzată, a decis să reziliere contractul de subînchiriere și a somat firma lui Iorgovan să predea clădirea CDG începând cu 23 iulie 2022. Cu o zi înainte de expirarea termenului, Duma a achitat factura.
Global susține că Iorgovan și-a cesionat pe persoană fizică chiriile restante pe care Duma le avea de încasat de la sublocatari.
Duma a mai cerut obligarea FGUP la recunoașterea contractului cu Global sau plata lucrărilor efectuate la clădirea CDG, evaluate la circa 2,85 milioane de euro.
Un lucru important pe care Global îl reproșează firmei lui Iorgovan este că Duma a încălcat prevederea din contract care stipula că nu are voie să-și stabilească sediul social și de reprezentanță în clădirea CDG.
„Contractul și proprietarul imobilului (Federația Rusă – prin FGUP) ne interzic acest fapt și ni se creează relații tensionate în derularea contractului nostru cu proprietarul, tocmai de aceea s-a menținut interdicția și în contractul cu Duma”, argumentează cei de la Global.
DE REȚINUT
- Duma a declarat imobilul atât ca sediu social, cât și punct de lucru, în februarie 2021
- Global a deschis o acțiune în instanță pentru radierea sediilor Duma, apoi a cerut dizolvarea societății pentru lipsa unui sediu social. Duma și-a mutat sediul social în timpul procesului, dar a păstrat locația CDG ca pe sediu secundar.
- Duma spune că și-a stabilit „temporar” sediul social în clădirea CDG pentru a încheia mai ușor contracte de utilități și cu chiriașii
Ce stipulează contractul Global cu rușii
Mai multÎn poza conflictului din clădirea CDG și-a băgat capul și fostul jurnalist Dan Diaconescu.
G4 Media relata în 2023 că în imobil își are sediul și Job TV, o televiziune în spatele căreia s-ar afla Diaconescu.
Dan Diaconescu și Sorinel Voinea – patronul din acte al JOB TV (Foto: Facebook Sorin Voinea)
Firma care deține licența TV a fost înființată la Ploiești, dar s-a mutat apoi la București și a fost preluată de Gheorghe Sorinel Voinea – care a declarat pentru sursa citată că îl va invita pe Dan Diaconescu să facă o emisiune, după ce fostului jurnalist îi va expira interdicția de apariție în presă.
Originar din Craiova, Sorinel Voinea mai deținea o firmă chiriașă în blocul CDG – Baldor Com Impex – societate care a intrat în insolvență în 2022.
Cum a scăpat Voinea de creditori
Mai multSorinel Voinea a intrat și el în scandalul dintre Global și Duma.
Patronul Duma, George Iorgovan, a făcut o plângere penală la DIICOT împotriva lui Dan Ciocea, Horia Constantin Bejan și Sorinel Voinea, pentru că aceștia ar fi preluat un spațiu de 200 mp (etajul 1) din clădirea CDG și au afișat un însemn fals cu CORP DIPLOMATIC.
La solicitarea ziariștilor, DIICOT a răspuns că a deschis un dosar penal in rem pentru “acces ilegal la un sistem informatic” și “alterarea integrității datelor informatice”.
Sorinel Voinea declara anul trecut pentru G4Media că imobilul “are statut de misiune diplomatică”.
“Nu se pot face percheziții, confiscări, executări silite. Este nevoie de acordul scris al șefului misiunii”, afirma acesta, invocând art. 22 alin 3 din Convenția de la Viena.
Tot G4Media relata în martie 2024 că Sorinel Voinea i-a făcut partid lui Dan Diaconescu – Alianța Românilor Digitali (A.R.D.).
“ARD susține, de asemenea, o politică NATO mai activă în regiunea Mării Negre. Partidul consideră că NATO trebuie să fie pregătită să facă față amenințărilor din partea Rusiei”, anunța partidul într-un comunicat de presă din ianuarie 2024.
Documentele studiate de jurnaliști nu fac nici o referire la statutul clădirii CDG. Avem însă două indicii importante.
- Interdicția pentru chiriași de a-și stabili sediul social și de reprezentanță în clădire
- Obligația chiriașilor să nu întreprindă nici un fel de acțiuni care să conducă la “sechestrarea, stabilirea procedurii de licitație, ipotecarea și/sau grevarea bunului cu orice alte sarcini din partea unor terți, inclusiv a organelor puterii centrale ori locale”
Principalii actori ai acestui scandal susțin că pentru imobilul CDG nu se plătește impozit pe teren și clădiri.
„Conform Convenției de la Viena, proprietățile unui stat în alt stat au regim diplomatic și sunt scutite de impozite. Și România are proprietăți în Federația Rusă, ambasadă, locuințe. Asta mi-au răspuns avocații”, a precizat Dan Ciocea, patronul Hitman și coacționar la Global Energy – chiriașul direct al Federației Ruse.
Dan Ciocea patronul firmei Hitman
Am încercat să obținem un răspuns de la Primăria Sectorului 1, însă administrația locală invocă secretul fiscal, considerând că informația nu este de interes public. Funcționarii nu au vrut nici măcar să confirme/infirme dacă imobilul CDG este înregistrat în baza de date privind impozitele sau dacă este scutit de impozit, în baza vreunei prevederi legale.
Patronul Duma, George Iorgovan, afirmă că Federația Rusă ar trebui să plătească impozit, deoarece imobilul “nu are statut diplomatic”.
“ Este o clădire care aparține statului rus, dar nu are statut diplomatic. (…) Dacă cei de la taxe și impozite nu vor să spună, în mod sigur nu plătesc. Există o frică în toate instituțiile când aud povestea asta cu Federația Rusă”, a afirmat Iorgovan.
George Iorgovan, patronul Duma Imob
În schimb, Boris Golovin, interfața Rusiei în această afacere, susține că nu trebuie plătit impozit.
„Eu știu că, conform Convenției de la Viena, pentru proprietatea diplomatică nu se plătește impozitul. Așa și românii, în Moscova nu plătesc. (…) Conform convențiilor internaționale, toate statele din lume așa fac. Privații plătesc, dar cu statul e altceva”, a afirmat Golovin.
Fostul ofițer GRU mai spune că a ieșit demult din societate și s-a retras la Brașov, nemaiavând nici o legătură cu Bucureștiul.
Partenerul său de afaceri, Horia Constantin Bejan, nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere.
DDS a încercat să obțină un punct de vedere oficial și de la Ambasada Federației Ruse în România, însă nu am primit nici un răspuns până la data publicării acestui material.
Referitor la imobilul CDG 4-6, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spune răspicat: “nu deținem informații ca la această adresă să se afle, în prezent, localul unei misiuni diplomatice străine”.
MAE subliniază că secția economică a Ambasadei Federației Ruse în România se află la adresa din strada Paris nr. 53.
“Aceasta este considerată local al misiunii, inclusiv în sensul art. 23 al Convenției cu privire la relațiile diplomatice (Viena, 1961)” – cel care se referă la scutirea de impozite.
Bogdan Groșereanu
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.