Serbia: Aleksandar Vucic, marele favorit al alegerilor prezidențiale de duminică
Reading Time: 2 minutesDuminică, au loc în Serbia alegeri prezidențiale și legislative, la care actualul președinte, Aleksandar Vucic, este favorit, alături de formațiunea sa, Partidul Progresist Sârb (SNS), informează Agerpres, care citează EFE.
Circa 6,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt chemaţi la urne să aleagă un nou preşedinte pentru un mandat de cinci ani, dintre opt candidaţi, arată sursa citată.
Alegătorii vor desemna un nou parlament, cu 250 de mandate, având de ales între 19 partide şi coaliţii într-un scrutin legislativ anticipat. În capitala Belgrad și în alte 13 orașe sârbe se vor organiza și alegeri municipale.
Opoziția proeuropeană este încrezătoare și consideră că un eventual triumf în capitală, unde locuiește aproximativ un sfert din electorat, ar reprezenta începutul sfârşitului pentru guvernarea lui Vucic, pe care îl critică pentru autoritarismul său în creştere.
Ce spun sondajele premergătoare alegerilor
Mai multe sondaje de opinie semnalează că Vucic, un fost ultranaţionalist devenit europenist, va obţine majoritatea absolută încă din primul tur al scrutinului prezidenţial, cu o marjă cuprinsă între 52% şi până la 60% din voturi.
Principalul contracandidat al lui Vucic (52 ani) este generalul în rezervă Zdravko Ponos (59 ani), susținut de coaliția de opoziție”Uniţi pentru Victoria Serbiei”. El ar obține între 16% şi 28% din voturi, arată sondajele.
În ceea ce privește partidele, susținerea pentru SNS, formațiunea condusă de Vucic, oscilează în sondaje între 45% şi 51%. Ea este urmată de coaliția „Uniţi pentru Victoria Serbiei”, care ar obţine între 16% şi 28% din voturi.
În parlament, ar urma să mai intre şi Partidul Socialist Sârb (SPS), care face parte din coaliţia de guvernământ, alianţa ecologistă de stânga Moramo (de opoziţie), precum şi partidele minorităţilor naţionale.
La putere de 10 ani, Vucic nu are de gând să impună sancţiuni împotriva Rusiei, prietenul său tradiţional, protector în forurile internaţionale, care nu a recunoscut independenţa proclamată de provincia Kosovo şi care îi furnizează ţiţei şi gaz natural la un preţ bun, mai notează EFE.
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.