Sectorul 4, obligat să reia licitația de 300 de milioane de euro pentru colectarea deșeurilor
Reading Time: 2 minutesPrimăria Sectorului 4 a scos la licitație un contract de peste 300 de milioane de euro, pentru delegarea Serviciului de salubrizare pe următoii 5 ani. Procedura s-a împotmolit după ce trei firme au contestat documentațiile de atribuire, iar CNSC a obligat primăria să le modifice.
Sectorul 4 a scos recent la licitație delegarea de gestiune a Serviciului public de salubrizare, contractul fiind estimat la circa 1,5 miliarde de lei fără TVA (304,7 milioane euro). Administrația locală a ales soluția unui contract-cadru pe 5 ani, criteriul de atribuire fiind cel mai bun raport calitate-preț. În evaluarea ofertelor, componenta financiară avea o pondere de 85%, iar cea tehnică de 15%.
Potrivit anunțului de participare, va exista câte un contract subsecvent pe an, valoarea celui mai mare contract subsecvent fiind estimată la aproximativ 300 de milioane de lei.
Pentru acești bani, firma câștigătoare trebuie să se ocupe de colectarea și transportul deșeurilor menajere, de curățarea și măturarea străzilor, precum și de deszăpezire.
Achizitorul și-a rezervat dreptul să suplimenteze cu până la 50% cantitatea serviciilor cumpărate, iar data limită de depunere a ofertelor a fost 19 aprilie 2022.
Contestatorii suspectează o licitație ”cu dedicație”
Din start, documentația tehnică a primit un aviz condiționat de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), care a identificat zece abateri de la legislația în vigoare și a dispus remedierea lor.
Apoi, la scurt timp de la lansarea licitației, trei firme au contestat documentația de atribuire la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC):
1. Romprest Service SA
Contestatie-ROMPREST2. Polaris M Holding SRL
Contestatie-POLARIS3. RETIM Ecologic Service SA
Contestatie-RETIMPrintre altele, Romprest a cerut ca primăria să renunțe la ideea unui acord-cadru și înlocuirea lui cu un contract de achiziții publice, prin ”calcularea unei durate adecvate a acestuia, raportat la volumul de investiții și la celelalte cerințe specifice”. De asemenea, a cerut ca cifra medie de afaceri în perioada 2019-2021, pretinsă de autoritatea contractantă drept criteriu de calificare, să fie scăzută de la circa 300 milioane lei la 250 de milioane lei.
La rândul ei, Polaris a contestat factorii de evaluare, în timp ce RETIM a acuzat că soluția acordului-cadru, ca modalitate de delegare a Serviciului de salubrizare, este ”nelegală”.
Potrivit RETIM, ”este foarte probabil” ca documentația de atribuire să fie redactată ”cu scopul de a avantaja un anume ofertant”.
Și Romprest consideră că documentația impune condiții ”de natură să consolideze monopolul agentului economic care prestează în prezent serviciul” (Rosal Group SA).
”Menținerea unui monopol și a situației de captivitate a unei autorități față de un prestator încalcă regulile achizițiilor publice, ale concurenței, și este extrem de păguboasă pentru toaste părțile implicate, cu excepția deținătorilor acestui monopol”, se arată în contestația Romprest.
Primăria, obligată să modifice documentația
Ca răspuns, Primăria Sectorului 4 a cerut respingerea solicitării de suspendare a procedurii, considerând-o ”nefondată”, deoarece aspectele contestate ”țin de fondul cauzei”.
Pe de altă parte, primăria a argumentat că legislația în vigoare permite încheierea unui acord-cadru pentru acest tip de servicii, acordul fiind văzut ca un ”contract mixt”, cu elemente de ”achiziție” de produse, lucrări sau servicii, cât și elemente de ”concesiune”, iar CNSC i-a dat dreptate.
Decizia-finala-CNSCRezumând, CNSC a dat dreptate primăriei în unele aspecte, dar la final a obligat-o să modifice o parte din documentație, în sensul cerut de firmele contestatoare. După modificarea documentației, administrația locală trebuie să stabilească o nouă dată de depunere a ofertelor.
Cursa pentru contractul de peste 300 de milioane de euro pentru colectarea deșeurilor din Sectorul 4 se anunță încă de pe acum foarte încinsă.
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.