Cum a influențat Beethoven muzica rock, punk și jazz
Reading Time: < 1 minuteTrei idei desprinse din documentarul care rulează pe Netflix în aceste zile: „A world without Beethoven?”, prezentat de Sarah Willis, solistă la corn a Filarmonicii din Berlin, cea mai bună orchestră din lume la această oră.
- Ludwig van Beethoven a influențat puternic muzica rock. I-a dăruit refrenul. Cele patru note cu care își începe abrupt Simfonia a V-a, a Destinului (anul 1808) sunt precursoarele refrenelor rock din anii 60-70: The Kinks (1964), The Rolling Stones (1965), Deep Purple (1972), Aerosmith (1975), iar mai apoi Nirvana (1991). Toate marile refrene rock au trei sau patru note – formula lui Beethoven.
- Beethoven a avut și convingeri politice despre epoca în care trăia, iar pe unele le-a transpus în compozițiile sale. Cel mai bun exemplu – Simfonia a IX-a, a Bucuriei, cu partea a IV-a cântată de un cor magnific, pe versurile lui Friedrich Schiller. Transmite un mesaj: de unitate, de bucurie a umanității. Angajamentul social, critica și protestul definesc, mai târziu, la sfârșitul anilor 70, muzica punk.
- Beethoven aproape că a cântat jazz, spre finalul vieții. Există o Sonată pentru pian – nr.32, ultima – care seamănă izbitor cu jazzul din anii 20. Contemporanii au fost confuzi, ce muzică este aceasta, dar începe să se cânte ceva asemănător în anii 1917, într-un loc la fel de îndepărtat – în barurile americane. Beethoven improviza la pian, scurta notele, crea sincope și revenea apoi cu cascade de pian. Era jazzul.
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.