EMPOWERING JOURNALISM
Administrație Anchete

Procesul radarului NATO de la Cârcea se reia de la zero + Rezoluția Parchetului în cazul primarului

Ce a decis Parchetul în dosarul în care primarul din Cârcea era urmărit pentru evaziune fiscală, în cazul vânzării de terenuri pentru Lidl. mart. 6, 2024 2 min

Procesul radarului NATO de la Cârcea se reia de la zero + Rezoluția Parchetului în cazul primarului

Reading Time: 2 minutes

Războiul judiciar declanșat de radarul NATO de la Cârcea (Dolj), pe care MApN voia să-l mute după ce retailerul alimentar Lidl a obținut o autorizație ca să ridice în zonă un depozit regional înalt de 20 de metri, este departe de a se fi încheiat.

Curtea de Apel Craiova a decis pe 5 martie să trimită la rejudecare dosarul prin care MApN cerea anularea autorizației de construire și în care ministerul câștigase pe fond. În consecință, procesul se reia de la capăt.

Iată povestea, pe scurt.

Lidl a cumpărat în apropiere de Craiova mai multe terenuri cu suprafața totală de 23 de hectare, pe care a început să construiască un centru logistic în care urma să investească în jur de 100 milioane lei (20 milioane euro).

În 2021 au demarat lucrările, iar în 2022 au fost sistate la solicitarea MapN.

Ministerul a cerut în justiție anularea autorizației de construire, acuzând că depozitul afectează un radar care deservește scutul NATO de la Deveselu. Investiția Lidl se află la mai puțin de 2 kilometri de radar, iar în unele zone are o înălțime de circa 20 de metri, au spus cei de la MApN.

Inițial, ministerul a încercat să cadă la pace cu Lidl prin relocarea temporară și supraînălțarea radarului.

Scandalul pe autorizație a izbucnit însă după ce s-a aflat că cea mai mare parte a terenului fusese vândut către Lidl de familia primarului din Cârcea, Valerică Pupăză.

Printre cei care au vândut terenuri către Lidl pentru investiția respectivă se află și fostul primar din Ișalnița Ovidiu Flori, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Flori este nașul de cununie al cuplului Claudiu Manda – Olguța Vasilescu și partener de afaceri cu eurodeputatul oltean.

În paralel, Lidl a dat în judecată autoritățile locale și vânzătorii terenului, pentru a-și recupera paguba.

Pe 5 martie, Curtea de Apel Craiova a decis să trimită la rejudecare dosarul privind anularea autorizației.

Pe 6 martie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a anunțat că a clasat un dosar de evaziune fiscală deschis pe numele primarului Valerică Pupăză și al soției acestuia (Ionica Mihaela), deoarece în timpul urmăririi penale suspecții au achitat prejudiciul majorat cu 20% (250.000 de euro) – reprezentând contribuții la stat în urma vânzării către Lidl a unei suprafețe de 4,7 hectare, pentru suma de 1,87 milioane euro.

Bogdan Groșereanu