Blat CSU-FCU? Miza politică din spatele „fuziunii”
Reading Time: 2 minutesÎn contextul apropiatelor alegeri locale, primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a făcut o afirmație controversată.
„Eu mi-aș dori foarte mult să fie o singură echipă la Craiova. (…) E păcat să avem două echipe în Liga I, bunicele amândouă, când am putea să avem una bună, cu care să ne batem la titlu în fiecare an”, a spus primarul, conform GSP.
Ideea fuziunii dintre CSU și FCU nu este nouă, dar este prima dată când Olguța Vasilescu spune cu subiect și predicat că „își dorește” o singură echipă: „Continuatoarea palmaresului, care să atragă suporteri la stadion”. Această echipă ar trebui să fie rezultatul fuziunii dintre CSU și FCU.
Problema e că nici suporterii și nici patronii nu își doresc o fuziune. Atunci de ce această insistență?
Dacă ne amintim, în 2012, Olguța a câștigat primăria în fața lui Antonie Solomon cu circa 5.000 de voturi în plus, cam cât are o peluză de stadion. Și cu fularul Universității Craiova la gât, alături de Adrian Mititelu.
Tot Olguța s-a dezis de Mititelu un an mai târziu și a pornit proiectul CSU.
În 10 ani, noua echipă a reușit: să promoveze în Liga I, să participe în cupele europene, să câștige două cupe și o supercupă a României, să joace an de an în play-off-ul campionatului intern. Lipsește titlul.
Și ar mai fi ceva: lipsește bucuria completă a oamenilor, credința că echipa pe care o susțin (CSU/FCU) este adevărata Universitatea Craiova
CSU a reușit să aducă la stadion mai mulți oameni ca FCU – care păstrează, încă, un nucleu dur al galeriei. De la revenirea în Liga I, confruntările directe sau indirecte între cele două tabere aduc un fel de „tensiune”. Și, atâta timp cât cele două echipe se luptă pe teren și în afara lui (pentru palmares și suporteri), în oraș nu va fi liniște. Acest lucru nu pică deloc bine într-un an electoral încărcat, în care principalele partide (PSD și PNL) sunt lipite de cele două echipe.
Pentru unii, CSU este „echipa de partid” (PSD), „parașutată direct în Liga a II-a”, „clona” înființată la Mogoșoaia, etc. Pentru ceilalți, FCU este „echipa familiei” Mititelu – cel care a îngropat fotbalul craiovean, neobținând nici o performanță de când este la club. Totuși, liberalii s-au lipit de FCU.
Personal, cred că în spatele ideii de fuziune sunt mai mult interese politice decât dorința de performanță și grija față de suporteri. Se spune că la Craiova PSD și PNL coabitează de mulți ani, liberalii devenind mai mult o anexă a social-democraților. Ar fi „blat”, în limbaj fotbalistic.
De fiecare dată, în apropierea alegerilor locale, un potențial candidat la primărie pleacă din partid cu scandal: a fost Dan Cherciu, apoi Lucian Săuleanu. Acum este Marian Vasile, fost șef al PNL Craiova. Apoi, candidatul PNL desemnat în ultima clipă nu pune deloc probleme candidatului PSD. După alegeri se caută vinovați, se schimbă câțiva lideri, se dă vina pe dezbinarea „dreptei”, fostul candidat ajunge pe loc eligibil în Parlament, iar pe plan local se fac înțelegeri. Totul se reia, parcă în buclă, la următoarele alegeri.
O concurență adevărată între suporteri/alegători mai mult ar încurca treburile pentru politicieni, care ar fi mai mulțumiți cu „blatul”.
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.