EMPOWERING JOURNALISM
Articole Internațional

Ambasadoarea SUA la NATO: „Este important să ne concentrăm pe Marea Neagră”

Julianne Smith: „Am fost impresionată în mod special de căldura cu care România a primit refugiații” iul. 13, 2022 2 min

Ambasadoarea SUA la NATO: „Este important să ne concentrăm pe Marea Neagră”

Reading Time: 2 minutes

Aflată într-o vizită de două zile în România, pentru a marca împlinirea a 25 de ani de parteneriat strategic România – SUA, ambasadorul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith, a subliniat că este important acum pentru NATO să se concentreze pe regiuni individuale, precum Marea Neagră, unde alianţa vrea să aducă mai multe forţe militare. În acest context, anunțul președintelui american Joe Biden, făcut în cadrul summitului NATO din 28 iunie, de a suplimenta efectivele militare din România a fost catalogat ca un moment important, potrivit Digi24.

Ambasadoarea SUA la NATO a precizat că, în prezent, sunt dislocaţi, în România, aproximativ 3.000 de militari americani, prin rotaţie. Iar SUA urmează să suplimenteze efectivul militar cu 5.000 de soldați, potrivit anunțului făcut de președintele Joe Biden.

Zona Mării Negre, regiune de importanță strategică pentru NATO

În noiembrie, în România, va avea loc o ședință interministerială NATO, tocmai pentru a semnala că flancul estic și, în principal, România și zona Mării Negre, au o mare însemnătate în cadrul alianței, a anunțat ambasadoarea SUA la NATO.

Totodată, aceasta a remarcat modul în care au fost primite în România persoanele care au fugit de războiul din Ucraina. „Am fost impresionată în mod special de căldura cu care România a primit refugiaţii, sute de mii de persoane, cred că peste un milion au trecut graniţa în România”, a menţionat ambasadoarea SUA la NATO.

Ieri, amabasadoarea SUA la NATO a avut întrevederi oficiale cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu și cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. În cadrul întâlnirii, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a reiterat necesitatea unei cooperări strânse între România și SUA în ceea ce privește elaborarea unei strategii a SUA pentru Marea Neagră. Ministrul Bogdan Aurescu a amintit că discuții în acest sens au fost purtate și cu secretarul de stat american, Antony Blinken, în cadrul vizitei efectuate la Washington, din noiembrie anul trecut.

În conceputul strategic al NATO, adoptat la summitul de la Madrid, la solicitarea expresă a României, zona Mării Negre a fost inclusă ca regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, context în care alianța s-a angajat să consolideze și mai mult flancul estic.