Amănunte exclusive despre tranzacția Staicu-Mititelu din 2005. Mititelu și-ar putea redenumi clubul „Unica Craiova”
Reading Time: 4 minutesAm arătat în Episodul 2 din istoria palmaresului Universității Craiova câteva elemente referitoare la tranzacția din iunie 2005, dintre Dinel Staicu și Adrian Mititelu.
Ne întrebam atunci dacă nu vorbim cumva de ”păcăleala secolului”, arătând că Staicu și-a transferat echipa de fotbal, de pe firma înființată în 2002, pe o nouă firmă, înființată în 2004. Pe noua firmă a funcționat clubul în a doua parte a sezonului 2004-2005, la finalul căruia ”Știința” a retrogradat în Liga a II-a, după 41 de ani neîntrerupți pe prima scenă fotbalistică a țării.
Aprobare-FRF-schimbare-denumire-watermarkCele două firme aveau denumiri asemănătoare, Știința U Craiova (2002) și FC Știința U Craiova (2004). Firma din 2002 a ieșit din club în noiembrie 2004, apoi a fost vândută lui Mititelu – în 9 iunie 2005.
După Episodul 2, Mititelu a dat un interviu pe un site de sport.
„Fix în seara zilei de 8 iunie, dinaintea tranzacției cu Dinel Staicu, am primit niște documente prin care Staicu voia să mă inducă în eroare. Nu să mă păcălească, dar practic să nu vândă efectiv clubul. Și m-am culcat convins că renunț și gata! Doar că așa a vrut Divinitatea. Dimineața, Staicu a renunțat la acele documente. Și am preluat Craiova”, a declarat Mititelu.
Mai multe detalii nu a dat. Din acte aflăm însă că, după ce a preluat ”clubul” și l-a redenumit ”Univștiința”, Mititelu a oprit procesul de fuziune cu Fotbal Știința Craiova SA (11 iulie 2005), o firmă pe care Dinel o înființase cu două luni înainte de tranzacția cu Mititelu (Documente).
Cesiuni-Univstiinta-WatermarkÎn cele de mai jos, vom reda cronologic câteva fapte din perioada 2004-2005 pentru a înțelege de ce această tranzacție este atât de învăluită în ceață.
CONFUZIA
- În procesul-verbal al adunării acționarilor din 1 octombrie 2004 al FC Universitatea SA (2004), se schimbă numele acționarului Fotbal Club Universitatea SA (2002) în Știința Craiova SA
Totuși, în actul adițional înregistrat la Registrul Comerțului în 12 octombrie 2004 se menționează următoarele schimbări:
– FC Universitatea SA Craiova (2004) devine FC Știința U Craiova (2004)
– Fotbal Club Universitatea (2002) devine Știița U Craiova, fără ”FC” (2002)
- În cursul lui 2004, Fotbal Club Universitatea (2002) absoarbe clubul CSM Reșița, acesta din urmă devenind echipa a doua, care în sezonul 2004-2005 evoluează în Divizia C.
- Pe 31 ianuarie 2005 – FRF aprobă schimbarea denumirii FC Universitatea SA Craiova în FC Știința U Craiova SA
- Pe 15 iunie 2005, după tranzacțiile Staicu-Mititelu, Știința U Craiova aprobă redenumirea societății în Univștiința Fotbal Craiova SA; se aprobă cesiunile de acțiuni din 9 iunie 2005 prin care Cetatea Banilor SA controlată de Mititelu preia acțiuni de la Asociația FPP Oltenia și alți acționari, presoane fizice și juridice – devenind majoritar cu aproape 79%. În firmă mai rămâneau Asociația FPP Oltenia (5,8%) și AS Știința Craiova (10,5%), precum și o listă de acționari cu procente nesemnificative.
- Pe 11 iulie 2005, Univștiița întrerupe procesul de fuziune cu Fotbal Știința Craiova SA.
- Pe 13 aprilie 2006, Univștiița Fotbal Craiova SA își schimbă denumirea în Fotbal Club U Craiova SA, firma care este acum în faliment.
- Actuala firmă pe care funcționează clubul lui Mititelu (FCU 1948 Craiova Fotbal Club SA ) a fost înființată în 2013 și s-a afiliat tot atunci la FRF, la scurt timp după CSU; din consiliul de administrație făcea parte și Zanfirache Laurențiu-Mihai (zis Calu’ – unul dintre bodyguarzii lui Mititelu).
Echipa a activat direct în Liga a II-a, dar din retur s-a retras, din lipsă de fonduri; a revenit în 2017 în Liga a IV-a și a promovat până în Liga I, unde se află și astăzi.
Fanii FCU aleg „continuitatea sportivă”
După Episodul 2, ne-au contactat membrii comunității ”FC Universitatea Craiova Fans”, care se reunesc pe pagina de Facebook cu același nume.
Mi-au reproșat că am redus chestiunea palmaresului la doar un singur aspect: continuitatea unor entități juridice (firme, asociații sportive) care au finanțat clubul.
Ei au citat ”jurisprudența TAS” pentru a determina ”continuitatea sportivă” a unui club de fotbal, care ar ține cont de mai multe aspecte, cum ar fi: stema/emblema/logoul, stadionul, anul înființării, achizițiile de active sportive, certificatele de identitate sportivă, etc.
Ca să răspund criticilor, voi sublinia că am dat mai multe variante ale unei posibile definiții a palmaresului, pe care cititorii le pot vota pe site-ul daredeseama.ro. Deci fac diferența între ”continuitate juridică” și ”continuitate sportivă”.
Nu am mai inclus în acest episod problema certificatelor de identitate sportivă (CIS), de care vorbea Adrian Mititelu, care a dat o ”dezmințire” după Episodul 2. Problema o vom aborda în episodul viitor, pentru că și acolo avem multe semne de întrebare.
Obligat să-și schimbe sigla după ce a pierdut procesul cu CSU, Mititelu a făcut demersuri la OSIM și a cerut înregistrarea mai multor mărci verbale: „Fotbal Club Oltenia 1915” și „Fotbal Club Oltenia Craiova”.
În urmă cu câteva zile, el a mai cerut înregistrarea mărcii verbale ”Fotbal Club Unica Craiova”. Cererea a fost depusă de Comunitatea Investitorilor UCV SRL – unul dintre acționarii actualului club de fotbal, controlat de Liana-Gabriela, fiica lui Mititelu (Document).
Unica-CraiovaReprezentarea grafică în care ”U” vine de la ”Unica” și-a făcut deja apariția la club, lucru remarcat și de membrii comunității ”FC Universitatea Craiova Fans”, care au postat o fotografie pe pagina lor de Facebook (Foto).
Nu uitați să vă abonați gratuit la site și să vă spuneți opinia despre palmares.
- Bogdan Groșereanu
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.